هویج فرنگی: فواید، ارزش غذایی و عوارض
carrot benefits
عکس هویج فرنگی
آشنایی با فواید بی نظیر هویج فرنگی
هویج فرنگی در اصطلاح به هویج های نارنجی رنگ گفته می شود که طعم متمایل به شیرین دارند و از آنجا که هم در مزارع و هم در گلخانه ها کشت می شوند در تمام فصول سال در دسترس هستند. در این بخش شما را با فواید هویج فرنگی آشنا می کنیم.
Carrots: benefits, nutritional value and side effects
Photo of carrot
Getting to know the unique benefits of carrots
Carrots are orange-colored carrots that have a sweet taste and are available all year round as they are grown in both fields and greenhouses. In this section, we introduce you to the benefits of carrots.
هویج فرنگی فواید، ارزش غذایی و عوارض
توضیحات کامل مطلب
هویج فرنگی فواید، ارزش غذایی و عوارض
هویج فرنگی چیست؟
هویج فرنگی (به انگلیسی : Carrot) هویج نارنجی رنگ است که طعمی متمایل به شیرین دارد. این هویج در تمام طول سال در گلخانه ها قابل پرورش و تولید است. سرشار از ویتامین ها و آنتی اکسیدان های ضروری برای بدن است. به نظر متخصصین تغذیه هویج ماده ای غذایی مفید برای همه گروه های سنی به خصوص کودکان و سالمندان است.
مصرف هویج میتواند تاثیر مثبتی بر رشد و سلامت کودکان داشته باشد و از آنها در برابر ابتلا به بسیاری از بیماری ها در سنین بالا محافظت کند. براساس تحقیقات انجام شده مصرف هویج روزانه میتواند به تقویت مغز و حافظه کمک کرده و از آلزایمر پیشگیری کند.
تفاوت هویج فرنگی و هویج ایرانی
هویج ایرانی یا زردک به نام جنسینگ ایرانی شناخته می شود ، زرد رنگ است و اندازه ای بزرگتر از هویج فرنگی دارد. هویج فرنگی معمولا به رنگ نارنجی است و کوچکتر و باریکتر از زردک است.
هویج ایرانی فقط در فصل زمستان قابل برداشت است ولی هویج فرنگی در تمام طول سال موجود است. خواص زردک و هویج فرنگی شباهت زیادی به هم دارد مثل وجود کاروتن که در بدن تولید به ویتامین آ می شود.
زردک مقدار قند بیشتری دارد و آهن موجود در آن سه برابر هویج فرنگی است.
مصرف هویج ایرانی برای درمان کم خونی توصیه شده است.
کلسیم و فسفر موجود در زردک بیشتر از هویج فرنگی است و برای تقویت استخوان ها مفید است.
خواص هویج فرنگی
طبع هویج فرنگی در طب سنتی
از نظر طب سنتی هویج فرنگی طبع گرم و تر دارد و خشکی و سردی مزاج را تعدیل میکند.
از نظر طب سنتی طبع زردک از هویج فرنگی گرم تر است.
مصلح هویج در طب سنتی انیسون و ادویه های گرم است.
خواص هویج فرنگی در طب سنتی
– تقویت بینایی
– تقویت قوای جنسی
– پاکسازی ریه
– ملین ، تقویت کننده معده و هضم غذا
– کاهش کلسترول
– رفع کننده کم آبی بدن
– کاهش درد رحم و قاعدگی
– درمان اسهال با روغن دانه هویج
– افزایش مقاومت بدن در مقابل بیماریهای عفونی به خصوص سرماخوردگی
– دفع سموم کبد ، مقوی کبد و درمان کبد چرب
– تقویت پوست ، مو ، ناخن
– تقویت ریه و مقابله با آسم و سرفه و کرونا
– تقویت بینایی و به تاخیر انداختن ضعف چسم
– ضد سرطان به خصوص سرطان سینه و کاهش رشد توده های سرطانی
– تخم هویج ادرار آور بوده و استسقا را درمان میکند
– درمان سنگ کلیه
– درمان کم خونی
– درمان نقرس
هویج فرنگی چه ویتامینی دارد
ارزش غذایی هویج فرنگی
هویج فرنگی چه ویتامینی دارد ؟ هویج فرنگی منبع غنی ویتامین آ است و سرشار از ویتامین های گروه ب و ای میباشد. مواد معدنی موجود در هویج بسیار متنوع است از جمله : کلسیم، منیزیم ، مس ، پتاسیم ، فسفر ، سدیم ، کلر ، آهن و سولفور .
هویج حاوی بتاکاروتن است که به عنوان پیش ساز ویتامین آ شناخته می شود. کاروتن بدست آمده از منابع گیاهی برای تبدیل به ویتامین آ بهتر از سایر منابع است. کاروتن آنتی اکسیدانی است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده و با تقویت سیستم ایمنی از ابتلا به بسیاری از بیماری ها پیشگیری میکند.
هویج فرنگی چه ویتامینی دارد ، ارزش غذایی هر 100 گرم هویج فرنگی عبارت است از :
درصد از مقدار مورد نیاز روزانه | ||
انرژی | 41 کیلو کالری | – |
چربی | 0/24 گرم | 0.4 درصد |
پروتئین | 0/93 گرم | 2 درصد |
کربوهیدرات | 9/58 گرم | 3 درصد |
قند | 4/74 گرم | – |
فیبر | 2/8 گرم | 11 درصد |
سدیم | 69 میلی گرم | – |
پتاسیم | 320 میلی گرم | 7 درصد |
کلسیم | 33 میلی گرم | 3 درصد |
فسفر | 35 میلی گرم | 3 درصد |
اهن | 0/3 میلی گرم | 2 درصد |
منیزیم | 12 میلی گرم | 6 درصد |
منگنز | 0/143 میلی گرم | 3 درصد |
نیاسین | 0/983 میلی گرم | 6 درصد |
ویتامین آ | 16811 واحد | 93 درصد |
ویتامین کا | 13/2 میکروگرم | 11 درصد |
ویتامین ای | 0/66 میلی گرم | 4 درصد |
ویتامین ب 6 | 0.138 میلی گرم | 8 درصد |
ویتامین ث | 5.9 میلی گرم | 7 درصد |
ویتامین ب 3 | 0.983 میلی گرم | 6 درصد |
ویتامین ب 5 | 0.273 میلی گرم | 6 درصد |
ویتامین ب 1 | 0.066 میلی گرم | 6 درصد |
ویتامین ب 9 | 19 میکروگرم | 5 درصد |
ویتامین ب 2 | 0.058 میلی گرم | 5 درصد |
کولین | 8.8 میلی گرم | 2 درصد |
فواید سلامتی هویج فرنگی
پیشگیری از آلزایمر با هویج فرنگی
وجود کاروتنوئید ها در هویج باعث تقویت سلولهای مغز شده و مانع از نابودی بخش شناختی مغز شده در نتیجه به پیشگیری از آلزایمر کمک میکند.
تقویت چشم و بینایی با هویج فرنگی
هر 100 گرم هویج فرنگی میتواند 93 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین آ را تامین کند.
هویج فرنگی سرشار از کاروتن است که پیش ساز ویتامین آ در بدن محسوب می شود. این ویتامین باعث تقویت بینایی و سلامت چشم و پیشگیری از شب کوری می شود و از کاهش قدرت بینایی به خصوص تحلیل شبکیه و دژنراسیون ماکولا پیشگیری می کند. این بیماری یکی از دلایل اصلی نابینایی در سالمندان است.
فواید سلامتی هویج فرنگی
تقویت دندان و استخوان با هویج فرنگی
هر 100 گرم هویج فرنگی 11 درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین K را تامین میکند. اینویتامین از پوکی استخوان پیشگیری کرده و باعث تقویت و حفظ سلامت دندان و استخوان ها می شود.
وجود فلوئوردر هویج فرنگی به حفظ سلامت مینای دندان کمک کرده و مانع از بروزپوسیدگی می شود.جویدن روزانه هویج به تقویت دندان ها و لثهها کمک میکند. به همین دلیل مصرف هویج برای کودکان در حال رشد مفید است.
تقویت دستگاه گوارش با هویج فرنگی
هویج فرنگی به دلیل فیبر زیادی که دارد برای درمان یبوست مفید است و از سوییدیگر به دلیل وجود پکتین مانع از بروز اسهاب می شود. به طور کلی میتوان گفت که مصرف هویج به تقویت دستگاه گوارش کمک می کند.
با وجودی که از نظر علمی کاملا تایید نشده است ولی هویج فرنگی میتواند برای دفع کرم روده مفید باشد.
پیشگیری از بیماری های قلبی با هویج فرنگی
فیبر موجود در هویج فرنگی وقتی وارد روده می شود ، کلسترول را به خود جذب کرده و از بدن دفع می کند. مصرف هویج فرنگی در حد متعادل میتواند به کنترل چربی خون و فشار خون کمک کند و از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سکته پیشگیری کند.
پاکسازی کبد
فیبر بالا ، وجود کاروتنوئید و آنتی اکسیدان در هویج به پاکسازی کبد کمک کرده و برای درمان نارسایی کبد مفید است.
سلامت پوست و مو با هویج فرنگی
مصرف هویج برای بدن خاصیت ضد پیری دارد و می تواند از پوست در مقابل تخریب اشعه آفتاب محافظت کرده و باعث بهبود سریع تر جای زخم ها شده و لک های پوستی را کاهش دهد. ماسک هویج برای باز شدن رنگ صورت و کاهش شلی پوست مفید است.
مصرف هویج به صورت خوراکی یا به عنوان ماسک مو می تواند باعث تحریک رشد موها شده و ریزش مو را درمان کند.
تقویت سیستم ایمنی با هویج فرنگی
ویتامین آ نقش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد و مصرف هویج می تواند به تولید این ویتامین در بدن کمک کرده در نتیجه با بهبود سیستمایمنی بدن از ابتلا به انواع بیماری ها به خصوص سرطان ریه پیشگیری کند.
سوپ هویج برای درمان سرماخوردگی و اسهال به خصوص در کودکان مفید است.
تقویت ریه ها با هویج فرنگی
همانطور که در بالا اشاره شد مصرف هویج احتمال خطر ابتلا به سرطان ریه را کاهش داده و به بهبود صدمات ریوی ناشی از مصرف دخانیات کمک میکند. هویج یک خوراکی بسیار مفید برای سیگاری ها است.
بهبود دردهای قاعدگی با هویج فرنگی
هویج فرنگی حاوی فیتواستروژن است که دردهای قاعدگی را کاهش میدهد و در زمان یائسگی باعث کاهش گرگرفتگی خواهد شد.
مصرف هویج فرنگی در بارداری
همانطور که گفته شود مصرف هویج میتواند به تقویت سیستم ایمنی مادر کمک کرده و باعث تقویت رشد استخوان های جینین شود و بعد از زایمان به تولید شیرد بیشتر در بدن مادر کمک میکند.
نوشیدن آب هویج هفته ای 1 – 2 لیوان میتواند برای بارداری بسیار مفید باشد.
از مصرف هویج فرنگی برای پسردار شدن در منابع غیر علمی نام برده شده است.
مصرف هویج فرنگی در روزهای تخمک گذاری میتواند منجربه پسر شدن جنین شود.
گفته می شود که تخم هویج فرنگی برای پسردار شدن مفید ست. به این منظور مادر از شب 1 – 5 پریودی باید 30 گرم تخم هویج را با آب سرد بشوید و 20 دقیقه با آب جوشانده و دم بگذارد و با نبات شیرین کرده میل نماید.
پدر هم میتواند هر روز برای تقویت اسپرم 2 – 3 گرم تخم هویج و تخم آلبالو را با هم بکوبد و با مقداری عسل مخلوط نموده و 60 روز مصرف نماید.
عوارض و مضرات هویج فرنگی
هویج میتواند برای برخی افراد آلرژی زا باشد.
قند هویج زیاد است و افراد دیابتی باید با مشورت پزشک هویج مصرف کنند.
زیاده روی در مصرف هویج به خصوص هویج پخته و آب هویج میتواند باعث افزایش فشار خون در سنین بالا شود.
مصرف هویج ممکن است به صورت کاذب باعث مثبت شدن تست خون در مدفوع شود.
زیاده روی در مصرف هویج باعث کاهش حرکات روده و یبوست می شود.
افرادی که داروهای حاوی خانواده ویتامین آ مصرف میکنند بهتر است هویج کمتری مصرف نمایند.
هویج میتواند باعث بروز نفخ و ورم معده در برخی افراد شود.
زیاده روی در مصرف هویج ( روزانه 50 – 100 گرم ) باعث زرد شدن رنگ پوست خواهد شد.
مصرف هویج خام برای برخی از افراد مبتلا به بیماری های گوارشی مفید نیست.
آب هویج مستعد رشد انواع آلودگی و میکروب ها است و باید به صورت تازه مصرف شود.
منبع : بیتوته